Liderii din Serbia și Kosovo, de acord cu planul UE. Tensiunile s-ar putea opri curând

de: Anca Lupescu
28 02. 2023

Liderii Serbiei și Kosovo au aprobat tacit un plan sponsorizat de Uniunea Europeană pentru a pune capăt unor luni de crize politice și pentru a contribui la îmbunătățirea legăturilor lor pe termen lung, a declarat luni Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, după ce a prezidat discuțiile dintre ei.

Anunț important despre Kosovo și Serbia. Liderii s-au pus de acord

Vorbind la o conferință de presă după o serie de întâlniri la Bruxelles, Borrell a declarat reporterilor că președintele sârb Aleksandar Vucic și prim-ministrul kosovar Albin Kurti „au convenit astăzi că nu sunt necesare alte discuții pentru propunerea Uniunii Europene”.

Ambele țări doresc să adere la UE, care le-a transmis că trebuie mai întâi să își rezolve diferendele.

Borrell a oferit puține detalii despre discuții – iar reporterilor nu li s-a permis să pună întrebări – cu excepția faptului că a spus că „este nevoie de mai multă muncă” și că cei doi lideri se vor întâlni din nou luna viitoare.

Vucic a declarat separat că „am sperat că vom reuși să ajungem la unele compromisuri, dar domnul Kurti nu era pregătit pentru asta”. Vucic a adăugat că nu s-a discutat despre cum să se pună în aplicare planul UE.

Kurti, la rândul său, a declarat că ambii lideri au acceptat textul, dar că „partea sârbă nu era pregătită să îl semneze”.

Tensiunile au mocnit între Serbia și fosta sa provincie de când Kosovo s-a desprins unilateral în 2008; o mișcare recunoscută de multe țări occidentale, dar căreia Serbia i s-a opus, cu sprijinul Rusiei și Chinei. În ultimii ani, negocierile dintre cele două părți, mediate de UE, au înregistrat puține progrese, scrie euronews.

Tensiuni între cele două țări

Recent, aceste tensiuni s-au amplificat din cauza unor chestiuni aparent banale, cum ar fi formatul plăcuțelor de înmatriculare ale vehiculelor sau arestarea unui ofițer de poliție de etnie sârbă, ceea ce a stârnit noi îngrijorări în rândul liderilor occidentali cu privire la posibilitatea izbucnirii unui nou conflict în Balcani, chiar în momentul în care războiul Rusiei din Ucraina intră în al doilea an.

Însă Borrell și-a exprimat un optimism prudent, considerând că cele două părți pot trece acum peste „gestionarea crizei” din ultimele luni.

„Sper că acordul poate fi, de asemenea, baza pentru a construi încrederea atât de necesară și pentru a depăși moștenirea trecutului”, a spus el.

El a spus că proiectul înseamnă „că oamenii pot circula liber între Serbia și Kosovo folosind propriile pașapoarte – recunoscute reciproc – acte de identitate și plăcuțe de înmatriculare. Implică faptul că oamenii pot studia și munci fără să se întrebe dacă diplomele lor și locul în care le-au obținut ar putea fi o problemă”.